איך לטייל בעכו?- הסיור הקלאסי

יוסי סלס, מורה דרך, יצר לכם דף טיול שיוביל אתכם בסיור הקלאסי של עכו העתיקה, תוכלו לעשות אותו בקצב ובזמן שלכם! תהנו!
איפה נטייל היום:

  • אולמות האבירים
  • מסגד אל ג'אזר
  • השוק המקומי
  • מנהרות הטמפלרים
  • חומות הים

דרגת הקושי
קלה (רובו נגיש)
אורך הטיול
2 ק"מ
עונות מומלצות
כל השנה
  • איך מגיעים?
    ב- WAZE - חניון העיר העתיקה סלאח א דין- עכו, עלות החניה היא 20 שקלים ליום שלם.

    אם אין מקום בחניון (בדרך כלל בסופי שבוע), מומלץ לשים ב WAZE- חניון החפיר, לאחר שחניתם לפנות ימינה ולהיכנס אל השער העיר העתיקה וללכת על רחוב סלאח א דין עד שהוא מתעקל ימינה והופך לרחוב וייצמן, לאחר מספר מטרים לפנות שמאלה אל אולמות האבירים.

נקודה 1 - אולמות האבירים
חונים את הרכב בחניון העיר העתיקה, רחוב וייצמן 5, חוצים את הכביש ונכנסים אל מתחם אולמות האבירים (כפי שמסומן על המפה בחץ הכחול), רוכשים כרטיס משולב עם מנהרות הטמפלרים, יש אפשרות לרכוש כרטיס כניסה גם אל החמאם הטורקי (הסיור בחמאם כולל סרט ונמשך כ- 45 דקות). למי שמתכנן להמשיך מעכו לראש הנקרה, ניתן ומומלץ לקנות כרטיס משולב.

שעות פעילות: 8:00-16:00 (בשעון קיץ עד 17:00)

למחירון אתרי עכו המלא>>

בכניסה לאולמות האבירים מוקרן סרט המתאר את הקמת עכו ותולדותיה.

הסיור כולל מכשירי שמע המלווים בהסברים את הביקור באולמות האבירים (בתוספת מחיר).

בכניסה לאולמות האבירים יש את מסעדת רוטס הכשרה, אפשר להתחיל בארוחה במסעדה ובסיום הסיור לחזור למקום.

  • קצת היסטוריה
    הצלבנים מגיעים מאירופה בשנת 1099 כדי לכבוש מידי המוסלמים את ארץ הקודש ולשחרר את המקומות הקדושים לנוצרים. הם כובשים את ירושלים והופכים אותה לעיר הבירה של הממלכה הצלבנית הראשונה. ב-1187 מנצח צלאח א- דין את הצלבנים והופך לשליט על הארץ, הצלבנים לא מוותרים וחוזרים ב 1191 וכובשים רק את רצועת החוף של ארץ ישראל והופכים את עכו לבירת הממלכה השנייה. העיר הייתה מורכבת ממספר שכונות. כשכבשו הצלבנים את עכו, סייעו בידם קומונות ימיות מערי נמל שונות באיטליה כמו פיזה, ונציה וגנואה, ובתמורה קיבלו בני אותן ערים שטחים בעכו ובנו בהם שכונות עצמאיות ומבוצרות.

    כבר בממלכה הראשונה הגיעו אל ארץ ישראל עולי רגל רבים מרחבי אירופה, בעיקר דרך נמל עכו ומשם הם עשו את דרכם אל ירושלים הקדושה, הבעיה הייתה שהמבצרים היו מרוחקים האחד מהשני והדרכים היו מסוכנות לעולי הרגל, לכן הוקמו מסדרים צבאיים כגון ההוספיטלריים, הטמפלרים הטווטונים וכו' שתפקידם היה ללוות בבטחה את אותם עולי רגל אל ירושלים וחזרה.המצודה שנחפרה בעכו הייתה שייכת למסדר ההוספיטלרי, הלין את עולי הרגל באולמות הגדולים, האכיל אותם ומפה יצאו למסע הארוך אל ירושלים הקדושה.

    סוף פרשת הצלבנים - לימים, מוקמות חומות בין הרבעים והשכונות של עכו הצלבנית , האינטרסים הכיתתיים והמאבקים הפנימיים מחלישים את הממלכה כולה ובסופו של דבר עכו על רבעיה נופלת לידי הממלוכים והצלבנים עוזבים את הארץ.

    התקופה הממלוכית - בשנת 1291 לספירה, עכו נכבשת על ידי הממלוכים (שהורסים את העיר הצלבנית) וחוזרת לשליטת המוסלמים. העיר עומדת בשיממון ככפר קטן ושולי במשך כ-400 שנה.
נקודה 2 - מסגד אל ג'אזר

לאחר שנצא מאולמות האבירים, נחזור אל רחוב וייצמן ונפנה ימינה ומשם נלך עד שנגיע לרחבה שמימיננו ושם נפנה ימינה ברחוב אל ג'אזר ומצד שמאל נעלה במדרגות אל מסגד אל ג'אזר. יש להגיע בלבוש צנוע למסגד (יש אפשרות לקבל שהל וכיסוי ראש בכניסה למסגד)

שעות פעילות: לפי זמני התפילה והפעילויות במקום.
טלפון: 04-9913039
כניסה :10 שקלים.

  • קצת היסטוריה
    העיר העתיקה בנויה בשתי קומות, הקומה התחתונה שביקרנו בה קודם שהיא התקופה הצלבנית והקומה העליונה שכולה מהתקופה העות'מאנית, כולל החומות. הכל התחיל עם השליט המקומי של הגליל דאהר אל עומר שמחליט לפתח את כפר הדייגים ששכן במקום ולהפוך אותו למרכז ממלכתו והכול בזכות הנמל הטבעי והנוח שיש לעיר להציע. דאהר אל עומר שהיה גובה הכספים המקומי מטעם האימפריה העות'מאנית התחיל להפוך יותר ויותר עצמאי עד שהטורקים מחליטים לטפל בגובה הסורר ולשם כך הם שולחים את מושל אזור דמשק, אחמד פאשה המכונה אל ג'אזר- הקצב, כינוי לו הוא זכה בשל אכזריותו ומִנהגו להטיל מומים בנתיניו. חייליו של אל ג'אזר הורגים את דאהר אל עומר והוא מעביר את מרכז שלטונו מדמשק לעכו.

    אל ג'אזר התפרסם בעיקר בשל ניצחונו על נפוליאון שהטיל מצור על העיר עכו בשנת 1799.
    מסגד אל ג'זאר, מסגד הפאשה, הוא אחד המבנים המפורסמים ביותר בנוף עכו העתיקה. הכיפות הירוקות שלו נראות למרחוק והוא נחשב למסגד הגדול ביותר בארץ מחוץ לירושלים. מסגד אל גז'אר הוקם בשנת 1781 על ידי אל-ג'זאר שהיה השליט של עכו והוא נחשב לגדול ולמפואר מכל המסגדים שהוקמו בארץ ישראל בתקופת העות'מאנים.

    חזית המבנה עשויה שיש יוקרתי שהובא לכאן מאיטליה ואילו עמודי האבן שניצבים בכניסה אליו הגיעו מקיסריה. בתוך המסגד ניתן לצפות בדוגמה חיה לעושר והיוקרה של השלטון העותמ'אני, עם חלונות ויטראז', שטיחים עתיקים ואיורים של פסוקים בערבית בצבעי כחול ולבן.

    מסביב למבנה המסגד שורות של חדרי לימוד ותפילה בהם מתקיימות פעילויות שונות לאורך השבוע. המסגד משמש כאמור לתפילה של הקהילה המוסלמית-סונית בעכו ומתוחזק על ידי אנשי הקהילה.

    קצוות שיער המיוחסת לפי המסורת המקומית לנביא מוחמד שמורה בתיבה בתוך המסגד, והיא מוצגת בפומבי אחת לשנה, בעיד אל-פיטר.

נקודה 3 - השוק

ממסגד אל ג'אזר נצא חזרה אל רחוב וייצמן ונפנה ימינה ונלך על המדרכה מספר מטרים עד שנגיע לרחבה הנקראת - כיכר הרב חיים פרחי, לפני שניכנס אל השוק העממי אפשר לאכול באחת מהמסעדות המזרחיות הפזורות מסביב, מומלצות במיוחד הן מסעדת אבו סוהיל הנמצאת מעבר לרחוב וחומוס פול עיסא בכיכר. גם בכניסה לשוק יש את הדוכן פלאפל ערפי המומלץ וכמובן, בהמשך השוק ישנו את חומוס סעיד המוכר.
  • קצת היסטוריה
    רחוב השוק הוא הנתיב הראשי בעיר העתיקה, מצפון לדרום. בתקופה הצלבנית הוביל רחוב זה משער ההוספיטלרים בצפון דרך נתיב השוק עד אזור הנמל.

    כיום ממוקם בנתיב זה השוק המרכזי של עכו העתיקה - שוק צבעוני שבו דוכנים רבים של דגים, מיני מתיקה מזרחיים, פרפומריות וחנויות תבלינים מקוריים.
    החנויות בשוק פתוחות עד שעות החשכה.

    לפני שנגיע לשוק המרכזי, נעבור בבזאר הטורקי המשופץ.
    הבזאר התורכי - הבזאר נבנה בסוף המאה ה-18 כשוק עירוני לשירות האוכלוסייה המקומית. השוק ננטש בשנת 1948 עם כיבוש העיר העתיקה על ידי צה"ל ונפתח לאחרונה כבזאר בעלי מלאכה ואמנות זעירה.

    בית כנסת הרמח"ל - לקהילת היהודים היו במאות 16-18 שני בתי כנסת בעכו: בית כנסת אחאב ובית הכנסת על שם הרמח"ל, שחי בעכו בשנים 1743-47. בית כנסת הרמח"ל הועבר למקומו הנוכחי ממעונו הקודם אשר היום נמצא בו מסגד דאהר אל עומר. שמו של בית כנסת הרמח"ל היה, לפני המעבר, בית כנסת אחאב. בשנת 1758 ביקש דאהר אל עומר מן היהודים, לפנות את מבנה בית כנסת הרמח"ל. ישנם חוקרים הטוענים כי דאהר אל עומר היה בדרך כלל אדיב וסובלני כלפי היהודים, אך אתר עיריית עכו טוען כי השליט הבדואי של עכו החרים את בית הכנסת, שהיה אחד המבנים היפים בעיר ובנה מעליו את מסגד אל-מעלק. יש האומרים כי שרידי בית הכנסת המקורי עדיין נשתמרו מתחת למבנה המסגד. כתחליף, קבלו היהודים מבנה קטן ועלוב מצפון למסגד אל-מעלק. בשנים האחרונות בית הכנסת שופץ ושוקם ופתח שעריו לקהל. בית כנסת הרמח"ל הוא מקום פעיל במידה מסוימת, לא תמיד מצליחים לסגור כאן מניין, והוא משמש בעיקר כאתר תיירות הפתוח ללא תשלום, מקום נחמד עם שירותים וכניסה ללא תשלום.
    כיום ישנו מרכז מבקרים המספר את סיפורו של הרמח"ל והקהילה היהודית בתקופה העותמאנית. דמי הכניסה כלולים בכרטיס של אולמות האבירים.

    אי אפשר לספר את סיפורה של עכו העתיקה בלי להזכיר את דאהר אל עומר.
    הילד הסורר של האימפריה העות'מנית - דאהר אל עומר החל את דרכו כגובה מסים, אך לאט לאט ובשיטתיות, הלך והשתלט על שטחים והתגרה במושלים, בעיקר במושל דמשק, סולימאן אל עדאם. בשלב מסוים הוחלט להיפטר מדאהר אל עומר. כל עוד נשאר דאהר אל עומר בגדר נסיך הגליל, לא התערבו העות'מנים.
    בשנת 1743 כובש דאהר אל עומר את עכו. ב- 1747 הופך לשליטה ובשנת 1750 מתיישב בעצמו בעכו. דאהר אל-עומר הוא שליט בדואי שמרד בשלטון הטורקי והשתלט על כל הגליל. הוא נוטל את אבני הבניינים ההרוסים של העיר הצלבנית (שנחרבה במכוון ע"י הממלוכ אל מאליכ אל-אשראף בשנת 1291) ובונה מהן את ביצורי העיר. בשנת 1748 נבנה מסגד אל-מועליק, הוא מסגד דאהר אל-עומר, אשר הוקם על יסודות מבנה צלבני. על מנת לבנות את המסגד, הוזז מבנה בית הכנסת אשר לימים יהפוך להיות בית כנסת על שם הרמח"ל. בשנת 1750 דאהר אל עומר בונה את חומת עכו מצד היבשה, על יסודות החומה הערבית הקדומה מימי הפאטימים ואבן טולון (חומות דאהר הצפונית והמזרחית של העיר הן פנימיות לחומות אל ג'זאר שנבנו חמישים שנים מאוחר יותר). בשנת 1761 דאהר אל-עומר משקם את ח'אן א-שונה, רציף ומחסנים לסחורות ליד הנמל. הוא מאפשר לשודדי ים נוצריים ממלטה לעגון בעכו לשם הצטיידות ומסחר.
    סופו של דאהר אל עומר – בשנת 1775 דאהר אל עומר בורח מעכו יחד עם אוצרותיו העצומים לאחר שהוא מקבל מידע שלעותמאנים נמאס וכוח צבאי נשלח לחסלו. דאהר שב לעכו, יש האומרים על מנת לאסוף את אשתו האהובה, עיישה, שנשארה מאחור, אך הצי התורכי בפיקודו של חסאן פחה ובסיועו של ג'זאר מגיעים לעיר. דאהר, והוא בגיל 90, שוב בורח אך נרצח בידי בוגדים מקרב חייליו הממלוכים המוגרבים (הבֶּרבֶּרים). ראשו של דאהר הובא אל השער העליון באיסטנבול. ישנם המאמינים כי אל ג'זאר, אשר עלה אחריו לשלטון, קבר את גופתו בסמוך ל"מקאם אבו עתבי ". אם אכן כך, הרי שהוא קבור שם ללא ראש.



    מהשוק נמשיך אל מנהרות הטמפלרים,בנוסף למפה המצורפת ישנו שילוט לאורך השוק.
    נקודה 4 - מנהרות הטמפלרים

    שעות פעילות:
    ימים א'-ה', שבת וחג:
    9:30-18:30(בחורף עד 17:30)
    ימי שישי וערבי חג:
    9:30-17:30 (בחורף עד 16:30)

    הכניסה למנהרת הטמפלרים כלולה בכרטיס ששילמתם באולמות האבירים, ממול לכניסה יש שירותים בתשלום. הולכים בתוך המנהרה במסלול אחד עד שמגיעים ליציאה מול הים.

    אורך המנהרה 350 מטרים והיא נמשכת מהמצודה הטמפלרית במערב ועד לנמל העיר במזרח. בדרכה היא חוצה את הרובע הפיזני ובעבר שימשה כמעבר תת קרקעי אסטרטגי, שחיבר את הארמון עם הנמל.
    חלקה התחתון של המנהרה חצוב בסלע הטבעי, חלקה העליון בנוי אבני גזית, ומעליה קמרון דמוי חצי חבית.המנהרה נתגלתה בשנת 1994.
    • קצת היסטוריה
      בחלק המערבי של העיר בין הנמל לבין החוף-המערבי של העיר, נתגלתה בשנת 1994 מנהרה באורך כ- 350 מטר שקשרה בין הרובע הטמפלארי (בתקופה הצלבנית) לצפון העיר והמגדלור. המנהרה היא מעבר תת קרקעי המוביל מהמצודה הטמפלארית במערב עד לנמל העיר במזרח, התגלתה באקראי כאשר אחת מתושבות השכונה שמעל למנהרה, התלוננה על ביוב סתום והובילה את הבודקים למערכת מנהרות תת קרקעיות ברובע הטמפלארי.

      תיאוריה נוספת בעניין ייעוד המנהרה – חוקרים אחדים אשר טענו כי המנהרה יפה מידיי, עשויה טוב מידיי על מנת לשמש כתעלת ניקוז והציעו תיאוריה חדשה.

      הבנק הטמפלארי – אבירי המסדר הטמפלארי היו מוכרים כאנשים לא ישרים במיוחד אשר עסקו בענייני בנקאות. ייתכן כי מנהרה זו שימשה אותם כמנהרת סתרים אשר נועדה לחבר בין הנמל לבין הרובע שלהם, או כדי לשמש מסתור בעת צרה, או כדי לברוח בשעת מצוקה, להבריח סחורות ועוד.

      מקורות המים בתעלה – כשלושים מעיינות נובעים ישירות אל תוך התעלה, ניתן לראות פה ושם נביעות בקירות. כיוון הזרימה של המים הוא לכיוון הנמל, כלומר, בניגוד למה שנדמה לנו בעין, שיפוע התעלה נוטה לכיוון הנמל. במצב של גאות נכנסים גם מי ים פנימה. המים עברו בשתי התעלות המקבילות דרך תעלה ההולכת וצרה ככל שמתקרבים לים. תעלה זו הביאה מים עם מספיק כוח על מנת לשטוף את הנמל, שיטה המוכרת עוד מהתקופה ההלניסטית. האמה התחתונה בקיסריה שימשה גם היא לצרכים דומים.

    נקודה 5 - הליכה על החומות וסיור בנמל המודרני

    כשאתם יוצאים מהמנהרות, תחצו את הכביש בזהירות ותסכלו על הים, מעבר לחומה היה בנוי הארמון של הטמפלרים שנהרס כליל.
    מעבר להיסטוריה, האזור הזה משופע במסעדות מצוינות, אחת מהן היא מסעדת "אורי בורי" הנמצאת סמוך ליציאה מהמנהרה, מסעדת שף המגישה בעיקר מאכלי ים.
    תמשיכו ללכת לכיוון דרום (המגדלור) ותעלו על החומה ותלכו שמאלה לאורכה, תיהנו מהנוף הנשקף מהחומות, אולי תפגשו את הצעירים המקומיים הנוהגים לקפוץ מהחומות הגבוהות.
    לאחר הליכה קצרה, תגיעו אל מסעדת דוניאנא, מסעדת דגים היושבת על הנמל הפיזאי העתיק עם נוף מרהיב, מומלץ.
    תרדו במדרגות ותרדו עד שתחלפו דרך שער, תפנו ימינה ומימינכם מסעדת "אבו כריסטו" המפורסמת, תמשיכו עד שתוכלו לפנות ימינה וכך תתחברו אל הנמל המודרני.
    בנמל מומלץ לערוך סיור קצר, לראות את הדייגים הרבים של עכו מתארגנים ליציאה או מורידים סחורה אחרי הדייג.
    בנוסף, מהנמל ניתן לצאת לשייט קצר כדי לראות את העיר ואת החומות מכיוון הים.
    נקודה 6- חזרה לחנייה

    בנמל נלך עד מסעדת אל מרסא (מסעדת שף מומלצת) ונפנה שמאלה ונלך עם הכביש כשבשלב מסוים מימיננו יהיו חומות העיר, בהמשך נגיע ל"חאן אל שווארדה" שהפך למרכז בילוי ונחלוף על פניו עד שנגיע לרחוב סלאח א דין ונפנה שמאלה ולאחר מספר דקות נפנה עם הכביש ימינה ברחוב ויצמן עד נגיע לחניון.

    נקודות עניין בעכו שכדאי לבקר (אם יש לכם זמן)
    • חמאם הטורקי (במסגרת הכרטיס של אולמות האבירים)
    • מוזיאון המחתרת
    • חאן אל עומדן
    • השוק הלבן
    • בית הכנסת התוניסאי (מחוץ לעכו העתיקה)
    • הגנים הבהאים בעכו (מחוץ לעיר העתיקה)

    לאורך דף הטיול ישנן המלצות למסעדות עם קישור לאתר המסעדה. ברוב המסעדות יש לי נסיון רב עם קבוצות והמשוב היה חיובי אך אין אני אחראי על טיב האוכל/השרות או כל דבר שקשור למסעדות.

    תהנו.
    אתם קבוצה ומעוניינים בטיול מודרך
    מלאו את הפרטים
    ונחזור אליכם בהקדם!

    קצת עליי


    יוסי סלס - מורה דרך וצלם

    נולדתי בסאו פאולו שבברזיל ובגיל 11 עליתי עם משפחתי לישראל.
    כילד סקרן שגר בצפון, עניין אותי תמיד מה יש מאחורי ההרים שנשקפים מחלון ביתי וכך, כמעט בכל שבת, יצאתי לחקור את ההרים שמסביב. לפעמים לבד ולפעמים עם חברים בני גילי.
    האהבה לטיולים השתלבה מצוין עם לימודי קולנוע שהביאו אותי לעולם התיעודי, במשך 25 שנים הגעתי ותיעדתי מקומות מדהימים, פגשתי אנשים מיוחדים והייתי שותף לאירועים דרמטיים שעברו על הארץ הזאת. בנוסף, לימדתי מאות סטודנטים את עולם הקולנוע עם דגש על צילום ותאורה.
    עם השנים החלטתי להפוך את אהבתי הראשונה למקצוע ויצאתי ללמוד הוראת דרך. מאז, אני לא מפסיק לטייל עם קבוצות, מארגן ימי חוויה בצפון ושמח להעניק מהידע שלי בסיורים משולבים עם הדרכה בצילום עם מצלמות מקצועיות או עם הסמארטפון.
    אני מזמין אתכם לעשות אתי דרך כדי לגלות מקומות, סיפורים ואנשים ולחוות את הארץ מזווית ייחודית ומעניינת.
    שכחתי לספר, אני מוכר גם בזכות הקפה הגלילי שאני מכין למטיילים שלי...